6 zánětlivých potravin, kterým je třeba se vyhnout a co místo toho jíst

Zánětlivé potraviny a co místo nich jíst
Zánětlivé potraviny a co místo nich jíst

Článek v kostce:

  • To, co jíte, může přispět k zánětu vašeho těla. Jak víte, čemu se vyhnout?
  • Některé z nejběžnějších potravin a nejchutnějších položek v menu mohou vyvolat zánětlivou reakci. Pokud není zánět pod kontrolou, může vést ke stresu, únavě nebo dokonce k chronickým onemocněním.
  • Abyste pomohli zvládat zdravé úrovně zánětu, snižte nebo odstraňte následující potraviny, které způsobují zánět. Řiďte se tímto seznamem potravin, kterým se musíte vyhnout, a čtěte dále, abyste se dozvěděli, co můžete do své stravy přidat, což ve vašem těle vytvoří protizánětlivé reakce.

Co jsou to zánětlivé potraviny?
Všichni víme, že některá jídla pro vás nejsou vhodná. Tento seznam bohužel obsahuje lahodné oblíbené položky, jako je smažené kuře a pizza. Jedním z důvodů, proč se těmto potravinám vyhnout, je to, že podporují zánět, který může poškodit vaše dlouhodobé zdraví.

Zánět se nazývá „tichý zabiják“, protože vede k srdečním onemocněním, cukrovce, artritidě, přibývání na váze a dokonce k předčasné smrti. Pokračujte v čtení, abyste věděli, kterým zánětlivým potravinám se vyhnout a se kterými protizánětlivými potravinami se sžít.

Zánětlivá jídla: omezte je

1. Smažená jídla

Smažené jídlo jako zánětlivé
Smažené jídlo jako zánětlivé

Restaurace a podniky s balenými potravinami mají tendenci používat hydrogenované oleje, margarín a tuky, aby získaly dokonale svěží smažené hranolky nebo kousek smaženého kuřete. Tyto tuky obsahují transmastné kyseliny, které mohou způsobit zánět endotelu, tenké vnitřní výstelky vašeho srdce a cév. [1]

Celý váš oběhový systém je lemován těmito buňkami, které řídí výměnu živin a toxinů mezi okolní tkání a krevním řečištěm. Zánět endotelu je spojen s dlouhým seznamem nemocí, včetně srdečních chorob, cukrovky a inzulínové rezistence. [2]

Existuje jasná věda, která to podporuje. Ve studii s více než 100 000 žen byla u těch, které denně jedly smažené kuře, o 12% vyšší pravděpodobnost úmrtí na zdravotní problémy spojené se srdcem. A ty, které denně jedly smažené ryby nebo korýše, měly o 13% vyšší pravděpodobnost úmrtí ze stejných příčin. [3]

Místo toho :

  • Nejzdravější volbou je vyhnout se smaženým pokrmům. Stále můžete dosáhnout lahodných výsledků s jinými způsoby vaření, jako je pečení a použití fritézy
  • Pokud budete jíst smažená jídla, rozhodněte se pro kvalitní, vysokoteplotní oleje na vaření, jako je ghí nebo avokádový olej. Tyto tuky mají lepší profil mastných kyselin než rostlinný olej nebo řepkový olej.
  • Tento recept na Crispy Paleo Tostones je skvělým příkladem toho, jak si můžete usmažit (nebo upéct!) Jídla, která si občas můžete vychutnat doma.

2. Sodovky

Ochucené sodovky jako další zánětlivá potravina
Ochucené sodovky jako další zánětlivá potravina

Mezi cukrem a náhražkami cukru není divu, že soda přispívá k zánětu. V článku, který sdílí okresní nemocnice v Chesteru , Stacey Kuhns, MD, lékařka pro rodinné medicíny ve společnosti Whiteland Medical Associates for Progressive Health, uvedla, že vaše tělo rozpoznává umělá sladidla jako toxin a ukládá je do tukové tkáně, kde vytváří zánětlivou reakci. “Vaše tělo se pokouší chemikálii zředit vodou, což v těle zvyšuje váhu vody,” řekla.

I když se vyhýbáte umělým sladidlům, je množství cukru v běžné sodě dostatečné na to, aby se vaše tělo nafouklo. Jedna plechovka coly o obsahu 12 uncí obsahuje téměř 10 čajových lžiček cukru. Když vaše tělo zpracovává glukózu (typ cukru), bude ukládat nejméně 3 gramy vody na každý gram glukózy – ahoj, hmotnosti vody. [4]

Stejně jako trans-tuky může i fruktóza (jiný typ cukru) způsobit zánět endotelu. Zde je článek, který jde hlouběji do toho, jak přebytečný cukr provází vaše tělo ždímačem .

Místo toho:

  • Omezte sodu. Pokud pijete, vyvarujte se sodovce vyrobené z umělých sladidel.
  • Pokud toužíte po karbonataci, zkuste perlivou vodu s příchutí přírodních ovocných esencí, jako je La Croix, Waterloo a Spindrift.
  • Vychutnejte si doma chutný nápoj s těmito recepty: Matcha Soda , Basil Lemonade nebo Keto Raspberry Thyme Gin Fizz (přidržte gin, aby se vytvořil mocktail)

3. Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy jako další zánětlivá potravina
Rafinované sacharidy jako další zánětlivá potravina

Bílý chléb, těsto na pizzu, těstoviny a pečivo se často vyrábějí z bílé mouky – pšeničné mouky, která prošla procesem, který odstraňuje vlákninu a otruby. Tento proces bere s sebou většinu živin a zanechává za sebou sacharidy.

Vaše tělo rychle rozkládá rafinované sacharidy na cukr a vystavuje vás stejným zánětlivým rizikům způsobeným výše uvedeným cukrem. Jedna studie zdravých mužských subjektů zjistila, že konzumace jídla s vysokým obsahem sacharidů způsobila glykemický nárůst. Následující inzulínová odpověď vedla ke stavu oxidačního stresu, který způsoboval zánět. [5]

Metabolické procesy vašeho těla jsou optimalizovány tak, aby rozkládaly celé potraviny. To znamená, že když jíte spoustu rafinovaných sacharidů, podvádíte svou střevní mikroflóru ohledně výhod, které získává odbouráváním komplexních sacharidů – jako je zvládání zánětu a doplňování vlákniny .

Studie zjistila, že když vaše střevní mikroby procházejí časově náročným procesem oddělování celulózy od jednoduchých sacharidů, ve skutečnosti konzumují část glukózy. To zabrání tomu, aby vaše tělo produkovalo hrot inzulínu, který se získává při konzumaci rafinovaných sacharidů. [6]

Místo toho:

  • Vyvarujte se potravin vyrobených z rafinované mouky, jako je bílý chléb, pečivo, balené občerstvení a těstoviny.
  • Pokud jíte obilí, rozhodněte se pro celozrnné potraviny, jako je quinoa, pohanka a oves.

4. Zpracované maso

Zpracované maso jako další zánětlivá potravina
Zpracované maso jako další zánětlivá potravina

Zpracované maso je konzervováno dusičnany (NO3) a dusitany (NO2). Jedná se o jednoduché organické sloučeniny vyrobené z dusíku spárovaného se dvěma nebo třemi atomy kyslíku. V procesu trávení dusičnany obvykle ztrácejí molekulu kyslíku (zvyšují oxidační stres vašeho těla) a stávají se dusitany.

Dusitany jsou stejné molekuly, které se organicky nacházejí v zelenině, jako je špenát, kel a zelí. Vědci však zjistili, že tyto sloučeniny se transformují na nebezpečné nitrosaminy, když se vaří za přítomnosti bílkovin. Tyto nitrosaminy generují oxidační stres a zánět. [7]

Dokonce i maso označené jako „nevytvrzené“ nebo „bez přidaných dusitanů“ obsahuje dusitany. Tyto potraviny získávají dusitany z celeru, řepy nebo jiného přírodního zdroje, který se používá při procesu vytvrzování. [8] Ať už pochází z přírody nebo z umělého dusitanu sodného, molekula je stejná – a při vaření s masem je stejně zánětlivá.

Kate Allen, výkonná ředitelka pro vědu a veřejné záležitosti ve Světovém fondu pro výzkum rakoviny, uvedla v článku publikovaném BBC, že dusitany jsou jen jedním z důvodů, proč zpracované maso představuje zdravotní riziko. Uzené maso také zahrnuje PAH (polycyklické aromatické uhlovodíky) a HCA (heterocyklické aminy), které oba podporují rakovinu.

Místo toho: 

  • Omezte zpracované maso a když je budete jíst (například slaninu), konzumujte odrůdy chované na pastvinách ze spolehlivých zdrojů.
  • Když vaříte slaninu pocházející ze spolehlivého zdroje, minimalizujte oxidaci vařením při nižších teplotách – tj. Nespalujte ji.

5. Margarín a tuky v pečivu

Margaríny a tuky v pečivu jako další zánětlivá potravina
Margaríny a tuky v pečivu jako další zánětlivá potravina

Máslo je plné kvalitních tuků, a proto je klíčovým hráčem v Bulletproof Coffee . Pokud jste vyrostli v domnění, že margarín a zkrácené tuky jsou zdravější volby, realita je taková, že tyto potraviny jsou vyrobeny z trans-tuků – a představují stejné zánětlivé hrozby, které jsme dříve pokrývali smaženými potravinami.

Místo toho :

  • Vařte s kvalitními tuky, jako máslo od zvířat krmených trávou, travní hovězí loj nebo sádlo z vepřového masa.

Sádlo může být překvapivé, ale ve skutečnosti má téměř dvojnásobek mononenasycených tuků (jeden ze zdravých tuků) jako máslo. Vaření je snadné, protože při vysokých teplotách se nepálí. Je to také klíčová ingredience v dokonalé tortille nebo v těchto křupavých květáčích Keto .

6. Alkohol

Alkohol jako další zánětlivá potravina
Alkohol jako další zánětlivá potravina

Už jste se někdy po noci cítili trochu nafouknutí? Alkohol vede k zánětu v těle dvěma způsoby.

  • Za prvé, alkohol způsobí poškození DNA buněk vašeho těla, což vyvolá zánětlivou reakci, jakmile dorazí buněčná čisticí posádka.
  • Za druhé, poškození jater způsobuje zánět, otoky břicha a nadýmání a také řadu dalších negativních účinků.

Špatnou zprávou je, že pokud pijete příliš pravidelně, vaše tělo zůstává ve zvýšeném stavu zánětu, který může přispívat k chronickým onemocněním. Přečtěte si více o tom, jak alkohol ovlivňuje váš imunitní systém .

Místo toho :

Co jíst k léčbě zánětu

Snadný způsob, jak bojovat proti zánětu, je jíst způsobem, který skutečně podporuje zdravou protizánětlivou reakci ve vašem těle. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout:

1) Dodržujte protizánětlivou dietu : Bulletproof Diet Roadmap to usnadňuje bez měření a bez počítání kalorií – jen snadno sledovatelnou cestou ke zdravému protizánětlivému způsobu stravování.

2) Jezte keto : Ketogenní strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem karbohydrátů vám pomůže zvládat záněty a spálit hmotnost vody ve vašich zásobách glykogenu. Nejprve si přečtěte tohoto průvodce keto dietou pro začátečníky .

3) Jezte potraviny, které bojují proti zánětu : Naplňte svůj jídelníček zeleninou a ovocem, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny – myslete na ryby studené vody, tmavé listové zeleniny, bobule a koření jako zázvor, rozmarýn a kurkuma. Zjistěte více o překvapivých superpotravinách, které bojují proti zánětu .

Reference:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3247279/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831119/

[3] https: //www.health.harvard.edu/zbytky-zdravy/fried-foods-l …

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25911631

[5] https://academic.oup.com/ajcn/article/87/5/1188/4650307

[6] https: //iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/iub.1 …

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551511/

[8] https: //lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi? Article = 1109 & …

Zdroj: https://www.bulletproof.com/diet/foods-that-cause-inflammation/?utm_source=salesforce&utm_medium=bp_email&utm_campaign=broadcast_031021&utm_content=foods_that_cause_inflammation&et_rid=90751095&%20ajs_trait_wc_user_id=

Příspěvek byl publikován v rubrice Alkohol, Jídlo, Ketogenní dieta, Sacharidy, Tuky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *